Wat is metal?

Over de hele wereld zijn er talloze muziekstromingen. Zo kennen we onder meer pop, rock, hiphop en ga zo maar door. Dit zijn de bekendere muziekstromingen. Een minder bekende stroming is heavy metal, doorgaans ook wel metal genoemd. Een minder bekende stroming dus, maar dit wil niet zeggen dat er ook weinig aanhangers zijn. Nee, de muziekstroming heeft wereldwijd zelfs heel veel aanhangers. Wij nemen jou en andere websitebezoekers op dit tech blog graag mee in de geschiedenis van de metal.

concert

Ontstaansgeschiedenis

 

Voor het ontstaan van de muziekstroming heavy metal moeten we terug naar de jaren ’70 van de twintigste eeuw. De culturele oorsprong van de stroming metal vinden we in het Verenigd Koninkrijk. De eerste bands die deze harde muziek speelden, kwamen voornamelijk uit Birmingham. In deze Engelse industriestad werd veel staal geproduceerd. Dit maakte het werk zwaar voor de arbeiders. Dit was ook precies de reden dat de eerste metal bands ontstonden. Arbeiders probeerden onder het zware werk uit te komen en hoopten met hun zware muziek succesvol te worden. De term ‘heavy metal’ dook in de muziekwereld overigens pas voor het eerst op in 1968.

 

Definitieve doorbraakguitar

 

Tijdens de discojaren was heavy metal niet bepaald populair. Dit veranderde echter in de jaren ’80. Deze verandering was grotendeels te danken aan de heavy metalband Iron Maiden. In 1982 bracht deze band namelijk haar derde album ‘The Number of theBeast’ uit. Tot op heden is dit nog steeds het meest succesvolle album van de band. Iron Maiden maakte deel uit van de metalstroming ‘New wave of British heavy metal’ (NWOBHM). Voor veel metalbands vormde dit de doorbraakperiode. Iron Maiden was in deze periode één van de succesvolste heavy metalbands.

 

Kenmerken van de stijl


 

We haalden hierboven al aan dat metal met name zware muziek is. Daardoor wordt het in de volksmond ook wel vaak heavy metal genoemd. Heavy metal heeft redelijk wat overeenkomsten met hardrock, maar er zijn ook de nodige verschillen. Zo is deze muziekstijl bijvoorbeeld een stuk sneller. De stijl wordt gekenmerkt door agressieve ritmes, elektrische gitaren met een zware versterking en duistere tonen. Sommige zangers van heavy metalbands hebben een soort operastijl, maar het komt ook regelmatig voor dat zij ‘grunten’ (grommen). Indien er sprake is van ‘grunten’, wordt er vaak ook gesproken over black metal, deathmetal of metalcore/deathcore.

Bekende heavy metalbands

 

Heavy metal heeft een roemrijke geschiedenis. Door de jaren heen zijn er dan ook de nodige bands ontstaan binnen deze muziekstroming. Zo kon je hierboven al lezen over de heavy metalband Iron Maiden, één van de meest succesvolle bands in de doorbraakperiode van heavy metal. Uiteraard zijn er de afgelopen jaren veel meer bands succesvol geweest binnen deze muziekstijl. Wat te denken van de band Metallica bijvoorbeeld. Deze band is in 1980 ontstaan in de Verenigde Staten en behoort in dit land, en eigenlijk ook in de rest van de wereld, tot één van de bekendste metalbands. Naast Iron Maiden en Metallica zijn er nog enkele succesvolle metalbands, waaronder Megadeth, Judas Priest, Motörhead en Slayer. Zij hebben ook een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de metal.

Frank BuitelaarFrank Buitelaar

In de jaren ’80 kwam ik voor het eerst in aanmerking met heavy metal. Ik was meteen helemaal verliefd op deze stijl. Als fervent muzikant besloot ik daarom zelf een heavy metalband te beginnen. Momenteel zijn wij nog steeds actief. Om mijn passie voor deze muziekstijl met jullie te delen, schrijf ik zo nu en dan iets op dit blog.