FAQ

Waar is metal ontstaan?

De muziekstijl metal is ontstaan in de jaren ’70 van de twintigste eeuw. In de beginjaren was deze stijl niet echt populair. Dit veranderde echter in de jaren ’80. De metal is ontstaan in het Verenigd Koninkrijk. Met name de stad Birmingham staat bekend om deze stijl. Hier verrichtten arbeiders dagelijks zwaar werk in de staalindustrie. Om onder deze zware werkzaamheden uit te komen, stortten zij zich op een carrière als artiest. Zij produceerden ‘zware’ muziek en zodoende werd de metal geboren. In de muziekwereld werd deze ter overigens pas in 1968 voor het eerst gebruikt.

Welke bands hebben een grote rol gespeeld in het ontstaan van metal?

Door de jaren heen zijn er de nodige bands ontstaan die metal speelden. De bekendste band is ongetwijfeld Iron Maiden. Het derde album van deze band ‘The Number of the Beast’, uitgebracht in 1982, was en is het grootste succes van deze band. Deze band heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de definitieve doorbraak van de metal. Andere bekende bands in deze muziekstijl zijn Metallica, Megadeth, Judas Priest, Motörhead en Slayer.

Wie is Xystus?

Xystus is een Nederlandse metalband die in 1999 opgericht werd door Ivo van Dijk en Bas Dolmans. Deze twee leden van het eerste uren maken nog steeds deel uit van de band. De overige bandleden zijn Luuk van Gerven en Bob Wijtsma. Door de jaren heen is de band meermaals van samenstelling veranderd. Xystus heeft sinds hun oprichting diverse albums uitgebracht. Zo verscheen in 2004 hun debuutalbum ‘Receiving Tomorrow’. In 2007 bracht Xystusvervolgs het album ‘Surreal’ uit en in 2008 ‘My Chrysalis’. Tot slot werd in 2009 ook nog de dvd ‘Equilibrio’ uitgebracht. Tot op heden is het hierbij gebleven.

Wat zijn bekende Nederlandse metalbands?

Sinds de opkomst van metal in de jaren ’80 van de twintigste eeuw zijn er over de hele wereld diverse bands ontstaan. Zo ook in Nederland. Sterker nog: ons land telt behoorlijk wat bands die zich hebben toegelegd op deze muziekstijl. Een van deze bands is natuurlijk Xystus, maar er zijn er meer. Zo is Epica een van de bekendste bands uit de Nederlandse metalscene. Verder heeft ons land ook metalbands als Delain, God Dethroned en CarachAngren voortgebracht. Dit is echter nog maar een kleine greep uit de Nederlandse metalbands.

Welke metal festivals mag jij als liefhebber niet missen?

Ieder jaar worden er in Nederland diverse festivals gehouden. Er zijn ook speciale festivals waar nagenoeg alleen maar metal wordt gespeeld. Zo kun jij als metalliefhebber je hart ophalen bij het
jaarlijkse Dynamo Metal Festival in Eindhoven of bij het Amsterdam Metalfest. Deze beide festivals worden vanaf 2015 georganiseerd in de Nederlandse steden. Andere populaire metal festivals zijn Stonehenge in het Overijsselse Steenwijk, Into The Grave aan de voet van de Oldenhove in Leeuwarden en Baroeg Open Air in Rotterdam.

Moet je als studio-eigenaar rekening houden met metalbands?

Als eigenaar van een opnamestudio moet je zeker rekening houden met het opnemen van muziek van metalbands. Deze muziek is namelijk een stuk harder en agressiever dan je waarschijnlijk gewend bent. Zo is het onder meer van belang dat je zorgt voor goede apparatuur. Door het geweld waarmee metalbands optreden, kan goedkope apparatuur sneuvelen. Daarnaast is een goede isolatie van belang. Anders krijg je geheid klachten over geluidsoverlast, zeker wanneer je in een woonwijk gevestigd zit. Ook goede akoestiek is van belang bij het opnemen van een nummer. Slechte akoestiek gaat ten koste van de kwaliteit, waardoor bands niet snel terugkeren naar jouw studio.

Frank BuitelaarFrank Buitelaar

In de jaren ’80 kwam ik voor het eerst in aanmerking met heavy metal. Ik was meteen helemaal verliefd op deze stijl. Als fervent muzikant besloot ik daarom zelf een heavy metalband te beginnen. Momenteel zijn wij nog steeds actief. Om mijn passie voor deze muziekstijl met jullie te delen, schrijf ik zo nu en dan iets op dit blog.