De top 5 beste Nederlandse metalbands

metal band
Er zijn weliswaar niet heel erg veel liefhebbers van metalmuziek in Nederland, maar toch zijn er door de jaren heen diverse bands ontstaan. Sterker nog: enkele metalbands uit Nederland zijn over de hele wereld bekend geworden. Ben jij benieuwd naar de beste Nederlandse metalbands? Hieronder hebben wij een top 5 voor jou samengesteld! Wij wensen jou en de rest van de websitebezoekers veel leesplezier.

 

Epica

 

In de tekst over Xystus op dit techblog werd de naam van deze band al kort aangehaald. Epica is in 2002 opgericht. Deze metalband is één van de bekendste in Nederland in deze scene. De band speelt voornamelijk een mengeling van gothic en symfonische metal. Epica haalt haar inspiratie uit verschillende culturen en wordt beïnvloed door film- en musicalmuziek. Verder haakt de band ook in op actualiteiten, zoals de moord op Pim Fortuyn en de aanslagen in New York op 11 september 2001.

 

Delain

 

Deze band is in 2002 opgericht door Martijn Westerholt. Ja, die van WithinTemptation inderdaad. Delain begon als een project, maar groeide later uit tot een gerespecteerde metalband. De band speelt voornamelijk symfonische metal. Hun laatste album ´Moonbathers´ werd in augustus 2016 uitgebracht.

Xystus

 

Natuurlijk mag de metalband Xystus niet ontbreken in deze top 5. Deze band speelt een combinatie van powermetal en progressieve metal. Hun stijl staat ook wel bekend als stevige progressieve rock. Xystus werd in 1999 opgericht door Ivo van Dijk en Bas Dolmans en is momenteel nog steeds actief.

 

God Dethroned

 

Eveneens een band uit de metal scene is God Dethorned. Deze band richt zich echter op een andere variant van metal: blackened-deathmethal. De band werd in 1990 opgericht door Henri Sattler. Het eerste album verscheen twee jaar later bij een Duits platenlabel. De band hield het in het jaar 2012 voor gezien, om in 2015 weer terug te keren. Momenteel is de band nog steeds actief en heeft God Dethroned alweer talloze keren opgetreden.

rock band

CarachAngren

 

Deze Nederlandse black metalband is al vanaf 2003 actief. De stijl van CarachAngren wordt gekenmerkt door het gebruik van orkestrale arrangementen. De albums van deze metalband zijn gebaseerd op spookverhalen en volksverhalen. CarachAngren onderscheidt zich van andere metalbands door te zingen in verschillende talen. De basis is weliswaar Engels, maar in hun nummers wijken ze vaak uit naar het Nederlands, Duits of Frans.

Laat anderen meebeleven van het concert

Zou je samen met een vriend of vriendin naar het optreden van een metalband gaan, maar moest hij/zij op het laatste moment toch afzeggen? Dat is natuurlijk hartstikke vervelend. Indien jullie nog met meerdere personen over zijn, gaat het tripje ongetwijfeld gewoon door. Wil je de thuisblijver toch mee laten genieten van het concert? Dan kun je tijdens het optreden van de band bijvoorbeeld videobellen. Lijkt dit je van tevoren al een geweldig idee? Zorg er dan wel voor dat je genoeg beltegoed op jouw smartphone hebt staan. Ter plekke opwaarderen is namelijk niet echt ideaal. Het bereik is vaak niet al te goed in een concertzaal. Indien je voor het concert opwaardeert, kun je de thuisblijver dus volop mee laten genieten van het optreden!

 

Frank BuitelaarFrank Buitelaar

In de jaren ’80 kwam ik voor het eerst in aanmerking met heavy metal. Ik was meteen helemaal verliefd op deze stijl. Als fervent muzikant besloot ik daarom zelf een heavy metalband te beginnen. Momenteel zijn wij nog steeds actief. Om mijn passie voor deze muziekstijl met jullie te delen, schrijf ik zo nu en dan iets op dit blog.